Logo-rogbr
Brann 110
Brenner du melkekartonger?
Rundt 34 millioner drikkekartonger ender årlig i peisen. Dette er lite miljøvennlig og skadelig for ildstedet ditt.
Nordmenn drikker enorme mengder juice- og melkeprodukter hver dag. Med på kjøpet følger nærmere 20 000 tonn drikkekartong i løpet av et typisk år. Drøye fem prosent av disse – 34 millioner kartonger – blir flammenes rov. Dette ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge, som driver returordningene for blant annet drikkekartong.

Kan skade ildstedet
Fyring med drikkekartonger, impregnert tre, malt tre, plastlaminat, kryssfiner, sponplater, avfall og trykksaker kan skade ildstedet ditt. Materialene i disse��kan under forbrenning danne saltsyre og tungmetaller som er skadelige for miljøet, deg og ildstedet. Saltsyren kan ogs�� angripe stålet i skorsteinen eller murverket i en murt skorstein.

Forurensende
Flere byer har problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå om vinteren, særlig i kuldeperioder. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet.

Grønt Punkt Norge oppfordrer alle til å  skylle og levere inn alle drikkekartongene sine i den kommunale returordningen.
– Fibrene i en melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Dette reduserer utslipp og sparer energi, sier Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

Fyringstips
1. BYGG BÅLET RIKTIG
Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og to-tre opptenningsbriketter øverst. En huskeregel er at tørr ved veier lite og har dype sprekker. Fuktig ved gir 10 til 30 ganger mer utslipp av sot og partikler.

2. TENN FRA TOPPEN
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at du hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen, så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

3. SØRG FOR NOK LUFT
Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opptil fem minutter til det brenner godt. Først når ildstedet er varmt reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme – bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

Les også
Varm aske skal ikke i søppelet
Grønt
punkt Norge
}, []);