Logo-rogbr
Brann 110
Livreddere hedret
Søskenparet Sindre (6) og Lotte(5) Berner gikk lørdag 6. desember i fjor gjennom isen på Bråsteinvatnet i Sandnes. Det kunne fått et veldig tragisk utfall.
Jeg er ikke tvil om at den innsatsen som ble gjort av naboene på Bråstein lørdag 6. desember i fjor, var med på å redde to liv, sier brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Brannvesenet Sør-Rogland IKS.

Rett rundt kl 14.00 denne dagen mottok 110-sentralen i Stavanger meldingen om at to barn hadde gått gjennom isen. Sven Kåre Hagevik var den første som kom fram til ulykkesstedet fav redningspersonell, men da hadde fire personer allerede reagert slik de skal når ulykker skjer. 

For heltedåden som ble utført denne dagen, fikk Lene Dagny Berner (mor til barna), Mona Elmowafi, Wenche Rage og Mari Rage Bråstein tirsdag Norges Livredningsselskaps (NLS) diplom. Arnvid Brustveit, leder for NLS avdeling Rogaland og ordfører Norunn Østråt Koksvik delte ut diplomene. 

På diplomene står det utførlig hvorfor heltene hedres: 
” Barna (bror og søster) gikk ut på isen på Bråsteinsvatnet i Sandnes kommune. Ca. 15. m fra land brast isen, og barna falt igjennom. Morens rop om hjelp ble hørt av Wenche Rage og hennes datter Mari Rage Bråstein. De løper ned til stedet. På veien treffer de Marte Ravndal og ber henne ringe 113. Ute i råka klamret gutten seg fast til iskantens samtidig som han holdt søsteren i hånden, slik at hun ikke skulle forsvinne. Hodet hennes lå under vann. Mona Elmowafi ålte seg ut på isen sammen med moren til barna for å komme dem til unnsetning. Isen brast stadig under dem begge. Wenche Rage sprang og hentet Vestabøyen som hang ved vannet og fikk kastet denne ut til Mona. Mona brukte bøyen til å komme seg ut til jenta, og legger henne opp i bøyen. Mor og datter ble så dratt inn til land av Wenche og hennes datter, deretter gutten og Mona. Da de kom til land var alle kraftig nedkjølt. Jenta pustet ikke og var blå i ansiktet. Wenche satte umiddelbart i gang med hjerte-lunge-redning på henne. Da ambulansen kom pustet begge barna selv.” 
}, []);