Logo-rogbr
Brann 110

87 branndøde i Rogaland siden år 2000

I perioden 2000 til 2017 var det 4 505 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige månedene var januar med 537 branner og desember med 500. Så langt i år har tre personer omkommet i brann i Rogaland.
- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier avdelingsleder Frode Strøm i forebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
 
Koble røykvarslerne sammen
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Strøm.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.
 
40 000 boligkontroller
Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

Ansatte i Rogaland brann og redning IKS vil disse dagene tilby husstander i våre eierkommuner hjemmebesøk og informasjon om brannsikkerhet i hjemmet.
- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Frode Strøm.
 
Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

 fungerende røykvarsler redder liv!!

R%C3%B8ykvarsler%20og%20batteri_Foto%20Eirik%20Tjelta%20Tuftedal

 


 

 

 

}, []);