Logo-rogbr
Brann 110
Coverbilde_profil

Røykvarslere redder liv

I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. En av disse omkom i Rogaland. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.
I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 4 458 bygningsbranner i Rogaland. Det har omkommet 82 personer i brann i samme periode. Ingen har så langt i år omkommet i brann i fylket eller i Rogaland brann og redning IKS (RBR) sine ti eierkommuner.

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Frode Strøm, avdelingsleder i brannforebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS.
 
Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
 
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Strøm.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.
 
- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Strøm
 
Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.


Les også

Roykvarslerdagen.no
 


Lokale arrangementer

Mannskaper fra Rogaland brann og redning IKS står på stand flere steder i regionen 1. desember i forbindelse med Røykvarslerdagen fra klokken 11.00 til 14.00.
 • Universitetet i Stavanger
 • NAV Sandnes
 • BI Stavanger
 • Madla handelslag
 • Kilden
 • M44
 • Kvadrat
 • Obs Mariero
 • Jærhagen 

Fra klokken 12.00 til 15.00 kommer vi til å være på plass på Domkirkeplassen i Stavanger med brannbil, røykvarslerbatterier og gode tips til en trygg og sikker advent.

RBR har de siste årene viet selgerne til gatemagasinet ASFALT ekstra oppmerksomhet i forbindelse med inngangen til advent- og juletiden. Tidligere år har selgerne fått prøve seg på brannslukking, realistisk brannøvelse med røyk, pipende røykvarslere og brannvesenets røykdykkere i aksjon i søk etter savnet person. I år inviterer vi til grunnleggende hjerte- og lungeredning. De fremmøtte vil også få utdelt varmende hodeplagg, samt engangsmasker for bruk ved livreddende førstehjelp.
 • 1. desember klokken 10.30 til 14.00 er vi i ASFALT sine lokaler i Stavanger sentrum
 • 8. desember fra klokken 11.00 til 14.00 er vi tilstede på Funkishuset i Sandnes 

RBR har en egen Trygg hjemme-gruppe som jobber aktivt opp mot utvalgte risikogrupper. Dette er en videreføring av funnene som ble gjort i rapporten NOU 2012:4 Trygg hjemme. Her ble det tydelig påvist at enkelte grupper i samfunnet er mer utsatt for brann enn andre. Såkalte risikogrupper. Risikogrupper: eldre og pleietrengende, personer med rus- og/eller psykiatriproblematikk, flyktninger, asylsøkere, studenter og arbeidsinnvandrere. 


 
}, []);