Komfyren er hjemmets brannversting

Halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes komfyrbranner. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk. 

komfyrvaktkampanjen infratek
- Vi ønsker å slå et slag for å få flere komfyrvakter inn i de norske hjem. Komfyren er hjemmets største brannversting. I løpet av 2017 rykket RBR ut på 10 komfyrbranner og 62 brannhindrende tiltak på komfyr. Dette er alt fra pizzabranner, tørrkoking uten brann til "skulle bare". Det viktigste enkelttiltaket for å minske branner på komfyren er å få flere til å installere komfyrvakt, sier Rune Einar Håland, seksjonsleder i Rogaland brann og redning IKS (RBR).
 
Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 344 boligbranner i Norge, hele 1 516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

- De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Håland.

Slik fungerer komfyrvakten
Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Håland.

Les også
sikkerhverdag.no - Dette bør du vite om komfyrvakt
 
Komfyrvaktkampanjen
Torsdag 15. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig.
 
Mannskaper fra RBR kommer til å stå på stand denne dagen fra klokken 11.00 til 14.00 på Sølvberget, Arneageren, Kvadrat og Jærhagen.
 
Alt vi kan mot brann
Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

Les også
dsb.no - Alt vi kan mot brann
 

Tilbake

 
logo navnetrekk rogaland-br
Brannstasjonsveien 2
4312 Sandnes

Tlf: 51 50 22 00
E-post: postmottak@rogbr.no
Webredaksjon:
Gry Elisabeth Solem & Bente Henriksen
Brannstasjonsveien 2
4312 Sandnes

Tlf:  51 50 22 00
E-post: postmottak@rogbr.no
Webredaksjon:
Gry Elisabeth Solem & Bente Henriksen
Rogaland brann og redning IKS består av disse kommunene: