Logo-rogbr
Brann 110

Trygg med varsel i båt

Skal du overnatte i båten? Husk å sjekke at riktig varslingsutstyr er på plass og virker.
Rogaland brann og redning IKS (RBR) anbefaler gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båt med overnattingsmuligheter. Med dette om bord går du en trygg sommer i møte, enten båten din ligger i saltvann eller ferskvann.

- Brannvesenet ønsker ikke å ødelegge gleden for båtfolket, men vil minne om at propanlekkasje, kullosforgiftning og brann er reelle farer, sier Arild Olsen branninspektør i RBR.

I fritidsbåter benyttes ofte propan til oppvarming, matlagning og til å drive kjøleskap. Mange har aggregat i tillegg. En liten gnist fra det elektriske anlegget er nok til at det blir eksplosjon ved propanlekkasje og den luktfrie gassen kullos (CO) er vanskelig å oppdage, særlig når man sover.

- Det er altså all grunn til å montere CO-varsler og gassvarsler hvis man bruker slike innretninger, påpeker Olsen.

Trangt i havna
Sørg for å ha fungerende røykvarsler hvis du skal overnatte i båt. Man ligger tett i båthavna og en brann sprer seg derfor raskt. Det kan være trangt og vanskelig å komme seg ut fra lugarene. Monter derfor røykvarsler også i flytbare fritidsboliger.

- Bruker man fritidsbåten til overnatting, er det livsviktig å ha en fungerende røykvarsler montert ombord. Et tidlig varsel kan redde liv. I tillegg bør et brannslokningsapparat være selvsagt tilleggsutstyr, sier Olsen.

Les også
Trygg med varsel i båt
Båtvettreglene
Gassvettreglene

Tilbake

 
}, []);