Logo-rogbr
Brann 110

God påske

Rogaland brann og redning IKS ønsker alle en trygg og trivelig påskefeiring, enten du tilbringer påsken hjemme, på hytta, i båten eller på jobb. Her kommer en brannforebyggende føremelding fra oss i brannvesenet.

Foto: Viggo Solem
Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta
  • Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta
  • Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
  • Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres
  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven
Les mer:
Brannsikker fritidsbolig

 
Sjekk røykvarsler og slokkemiddel også på hytta
Brannsikkerhet er like viktig på hytta som hjemme. Det er påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr både hjemme og i fritidsboliger. Pass derfor på å ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje eller seksjon av hytta. Disse skal kunne høres på kjøkken, stue og soverom. Godkjent slokkeutstyr må også være på plass i hytta.

Det første du bør gjøre når du kommer til hytta, er å sjekke at røykvarslerne virker. Husk å ta med deg reservebatteri til røykvarsleren når du reiser til hytta.

Les mer:
Fyr riktig - unngå brann

Gassfare
På hytter brukes ofte propan til oppvarming, matlagning og kjøleskap, i tillegg til gassgrill og terrassevarmer.
Bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet. Feil på gassapparater og -utstyr eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning.
Brannvesenet anbefaler gassvarsler og CO-varsler hvis du bruker gass på hytta. 

Les mer:
Vedlikehold gassutstyret på hytta

Rømningsveier
Overnatter man på et nytt sted, bør man tenke gjennom hvordan man skal komme seg ut hvis noe uventet skulle skje. I hytter er ofte vinduer og terrassedører alternative rømningsveier. Det er viktig at rømningsveiene holdes frie slik at det ikke er hindringer for trygg rømning.
Sjekk rømningsveiene. Kanskje er vinduet man har tenkt å bruke stengt av snø?

Redde - Varsle - Slukke
Hvis uhellet først skulle være ute, er førsteinnsatsen veldig viktig. Sørg for at folk kommer seg ut. Varsle brannvesenet. Dersom det er mulig; forsøk å slokke.
Brannvesenet anbefaler alle hytteeiere å lage en nødplakat til hytta. På plakaten ser du hytta sin geografiske posisjon i et kartutsnitt med GPS-koordinater. Dermed kan du føre redningsmannskapene rett til hyttedøra.

Les mer:
Kartverket - Lag nødplakat

Båteier?
Mange benytter påsken til å gå over båten før årets sesong. Overnatter du eller benytter gass i båten din? I den forbindelse kan det være lurt å gå over gassanlegget og sørge for riktig varsling.

Les mer:
Trygg med varsel i båt

Vi skal ut på påsketur, kan vi fyre opp bål? 
Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill, engangsgrill og stormkjøkken i eller i nærheten av skog og annen utmark. Du kan imidlertid tenne bål på plasser hvor det åpenbart ikke kan føre til brann. Du må selv vurdere om det er forsvarlig, og du er selv ansvarlig for at du ikke starter en brann. Er du i tvil om det er trygt å gjøre opp ild er det bedre å droppe det.

Les mer:
Grill og ild

Ha en riktig fin og branntrygg påske!


Tilbake

 
}, []);